söndag 4 oktober 2009

Varm choklad med nybakad kanelbulle

Idag ska man tydligen baka kanelbullar. Tur att jag har ett bra recept...Ca 60 st muffiga bullar. (Går bra att halvera).






300
g smör
1 liter mjölk
100 g jäst (2 paket)
2 dl strösocker/vit sirap
2 tsk salt
4 tsk stött kardemumma
1,7 kg vetemjöl
1/2 dl strösocker
2 msk kanel
50 g mjukt smör
1 ägg
pärlsocker

1. Smält smöret i en kastrull och slå i mjölken. Värm till fingervärme, 37°. Smula jästen i degbunken, lös upp med lite av degvätskan. Slå i resterande vätska, socker, salt och kardemumma. Rör om. Mät mjölet luftigt i litermått, tillsätt det lite i taget och rör degen slät och blank. Täck och jäs till dubbel storlek, ca 1 timme. Ställ upp 60 pappersformar fördelade på 2 plåtar.

2. Sätt ugnen på 250°. Slå upp på mjölat bakbord, knåda väl och dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en avlång platta. Bred på smör, strösocker och kanel. Rulla plattan, dela i 3 cm breda bitar. Det ska bli 15 bitar per rulle. Ställ i pappersformarna. Jäs 30 minuter under bakduk.

3. Pensla bullarna med ägg och strö på socker. Grädda bullarna 5-10 minuter mitt i ugnen. Låt svalna på galler under duk.



Här är receptet på den godaste chokladen ever...

Till din största mugg behöver du:
1msk kakao
2 msk råsocker
en nypa kardemumma
3dl mjölk
0,5dl vispgrädde

Blanda kakao och socker i muggen.
Koka upp mjölken med kardemumman.
Sila i lite mjölk i muggen genom en tesil (om du är kräsen).
Rör om så det löser sig med chokladen.
Slå över resten av mjölken.
Toppa med lättvispad grädde och lite råsocker.

Denna choklad mår inte alls illa av att spetsas med lite mörk rom,
den far inte heller illa av om du dricker den insvept i en varm filt i höstsolen...

1 kommentar:

Malin sa...

Mums, vad smarrigt det låter :)